Sanal Eczane, Sahte İlaç
Son zamanlarda internette ismi Eczane olan siteler çoğaldı. Eczane ismi ile internette yer alan sitelerin hiçbiri gerçek bir eczaneye ait değil. Bu sitelerden kişilere ucuz ilaç ilanlarıyla, sahte ilacın yanı sıra gıda takviyesi, dermokozmetik ürünler, bağımlılık yapan maddeler de rahatlıkla sipariş edilebilir hale geldi. Eczane ismi kullanılarak halk kandırılmaktadır. Tüketici sanal eczanelerdeki ucuz ilaç ilanlarıyla cezbe dilerek sahte ilaç ve gıda takviyelerine yönlendirilmektedir.
Türk Eczacıları Birliği 2015 Şubat ayında yaptığı açıklamada;
“Son dönemde, sağlık beyanı ile ilaç ve benzeri ürünlerin reklam, tanıtım ve satışını yapan internet siteleri ile “Eczane” ve “Ecza” adıyla açılan internet siteleri hakkında eczacılarımız ve odalarımızdan Birliğimize çokça bildirim ulaşmaktadır” denilmiştir.
Türkiye Eczacılar Birliği tarafından Eczane ismini kullanan sahte sitelerle mücadele edebilmek adına Online ihbar hattı oluşturulmuştur. Aradan geçen yaklaşık 10 sene zarfında görülmektedir ki bu sorun halen çözülebilmiş ve engellenebilmiş değil.
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun uyarınca eczanelerin internet sitesi açması yasak.
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 24.maddesi: “…İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz”
43.maddesi:
“Zehirli veya kimyevi maddelerle tıbbî ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır. Bunları müsaadesiz satan veya satmak üzere dükkanında bulunduranlar Türk Ceza Kanunu’nun 193’üncü maddesine göre cezalandırılır” şeklindedir.
Eczacı olamayan kişiler tarafından “Eczane” ve “Ecza” isimleri kullanılarak web sitesi açılması konusunda Dürüstlük kuralına aykırı davranışlar, ticari uygulamalar başlığı altında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 55/1.maddesinin a bendinin 3.fıkrasında:
“Paye, diploma veya ödül almadığı hâlde bunlara sahipmişçesine hareket ederek müstesna yeteneğe malik bulunduğu zannını uyandırmaya çalışmak veya buna elverişli doğru olmayan meslek adları ve sembolleri kullanmak” şeklinde düzenleme yapılmış olup bu durum haksız rekabet hâli olarak düzenlenmiştir.
İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi gibi denetimler internetten yapılan ilaç ve ürün satışlarında bulunmamaktadır. İnternette satılan ilaçlar sahte olduğu gibi sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Kozmetik ürünleri ile gıda takviyelerinin orijinal olup olmadığı, gerçek ürün olup olmadığının tespiti pek mümkün gözükmemektedir.
Tüketicinin sağlığını tehlikeye atan bu uygulamanın bir an önce son bulması gerekir. Bunun için;
-internette Eczane, Eczacı gibi isimlerin konulması yasaklanmalı, kullanan ve kullandıranlar ağır cezai yaptırıma çarptırılmalı,
-İlaçların, bitkisel ilaçların, gıda takviyelerinin internetten satışı yasaklanmalı, satış yapan ve satışa aracılık yapanlar ağır cezai yaptırıma çarptırılmalı,
-Tüketiciyi aydınlatıcı kamu spotları yayınlanmalı,
-İlgili tüm kurumlar (Türkiye Eczacılar Birliği, Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, İnternet Servis Sağlayıcılar vs) arasında tam bir koordinasyonla sorun çözülmesi adına gerekli işlemler yapılmalı (online ihbar hattı, kamu spotları, yasal düzenlemeler vs)
Av. İbrahim Güllü
TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili
Bir yanıt bırakın