Darp Halinde Yapılması Gerekenler

NEDEN DARP RAPORU ALMALIYIM?

Daha çok kadınları başına gelebilen bu eylem nedeniyle sizleri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek ve yönlendirmek maksadıyla bu yazıyı yazmaktayız. Uğradığınız haksız eylem (DARP) sonrasında, size bu haksız eylemleri gerçekleştirenlere karşı adli süreç için haklarınızı aramanız açısında darp edilmenizi belgelendirmeniz gerekecektir. Bu belgelendirmede resmi kurum ve kuruluşlar aracılığıyla olmaktadır.

Darp olayında fiziksel şiddet söz konusu olduğu için darp raporu yeterli olsa da yargılamada elimizi kuvvetlendirme maksatlı, olaya şahit olan kişilerin tanıklığı ve olay yerini gören bir kamera kaydı bulunması da sonraki süreç için iyi olacaktır. Darp eylemine maruz kalındığında öncelikle kendinizi güvenli bir yere almalı ve sakin olmalısınız. Yanınızda herhangi bir yakınınız yoksa bir yakınınızı yanınıza çağırabilirsiniz veya çevrenizden yardım isteyebilirsiniz. Psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmeniz sonrasında da gerekli kurum ve kuruluşlara gerekli şikâyetler de bulunulup, darp raporu mutlaka almalısınız.

Bu yazımızda sizlere yardımcı olabilmek adına, darp sonucu nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinin kısaca bilgisini vereceğiz. Ülkemizde çok fazla karşılaşılan bir durum olması nedeniyle yazımızı dikkatle okumanızı ve çevrenizdeki kimselerle paylaşmanızı öneririz.

DARP RAPORU NEDİR?

Öncelikle darp fiili kasten bir yaralamadır. Ancak bu fiil işlenirken kesici veya delici herhangi bir alet kullanılmaz.

Darp raporu ise bir kişi tarafından herhangi bir şekilde darp edildiğini iddia eden kişide darp izlerinin bulunup bulunmadığını belirten rapordur. Darp izleri varsa bu yaralanmanın niteliği ve darp fiilinin kişide bıraktığı etkisi de raporda ayrıntılı olarak düzenlenir. Düzenlendikleri ilk aşamada adli rapor ya da adli geçici rapor şeklinde düzenlenirler.

DARP EDİLDİKTEN SONRA NE YAPMALIYIM?

Darp olayı ülkemizde ne yazık ki çok fazla yaşanan bir olaydır. Bir kişi tarafından şiddete maruz kaldığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, Cumhuriyet Başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.

DARP RAPORU NASIL ALINIR?

Darp edilen bir kimse; darp edildiği ve şikâyetçi olduğu yönünde talebiyle ilgili polis veya jandarma KARAKOLA başvuruda bulunabilir.

Ayrıca MAĞDUR doğrudan BULUNDUĞU YER ADLİYESİNDE MÜRACAT SAVCILIĞINA da başvurabilir. Bu adli mercilerde kişi; yaşadığı olayı açık ve ayrıntılı bir şekilde anlatmalıdır. İki şekilde darp raporu alınabilir. Öncelikle kolluk görevlilerin sevki ile, bir diğeri de mağdurun bizzat kendisi de gidip alabilir.

Karakol veya savcılıktaki görevliler mağdurun darp edildiği konusundaki beyanları üzerine ile darp raporu alınması (adli muayene için) amacıyla sağlık kuruluşuna götüreceklerdir. Kolluk personelinin kişiyi darp raporu almak amacıyla hastaneye sevki konusunda bir davranışta bulunmaması halinde mağdur darp raporu almak istediğini açıkça söylemelidir.

Diğer ihtimalde mağdur doğrudan bir sağlık kuruluşuna (devlet veya özel hastane olması fark etmeksizin) örneğin en yakın hastanenin aciline gidebilir.

Burada durumunu izah ederken darp edildiğini belirtmesi halinde ilgili hekimin bu adli olayı polise bildirme yükümlülüğü vardır. Bildirim sonucunda bu konuda kolluk harekete geçerek kişinin ifadesine başvuracak, olayı anlatmasını ve şikâyetçi olup olmadığı hususunda bilgi vermesini isteyecektir.

Bu iki ihtimalde de mağdur; hastanede görevli hekimce muayene edildikten sonra darp edildiği hususunda durumunu bildirir bir ADLİ RAPOR düzenlenecektir.

DARP RAPORUNU NERELERDEN ALABİLİRİM?

Darp raporunu tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına, kamu veya özel olması fark etmeksizin, başvurarak durumunu izah ettikten sonra gerçekleştirilen muayene ile alınabilir. Hastaneye gitme imkânınız yok ise 112 acil ile sağlık personellerinin yanınıza çağrılması da mümkündür.

 DARP RAPORU ALINIRKEN DİKKATE EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1-Mağdur darp raporu almak için mümkünse aynı gün karakol veya hastaneye başvurmalıdır. Üzerinden zaman geçmesi yaşanılan olayın ciddiyetini azaltacak ve morluk kızarıklıklar olay üzerinden zaman geçmesiyle inandırıcılığını yitirebilir.

2-Darp fiilini belgeleyen fotoğraf, video ile kayıt altına alınabilir.

3-Hekim tarafından hazırlanılan darp raporu incelenmeli eksik hatalı bir kısım olmaması gerekir. Hekimin gözünden kaçırdığı bir hususta uyarılmalı vücutta meydana gelen tüm etkiler (morarma, kızarma, çizik vs) raporda belirtilmeli

4-Adli muayene sonucunda darp raporu düzenlenen mağdur, kendisini darp eden kişiden şikayetçi olmak istiyorsa; olay ile ilgili bildiklerini, süresi içerisinde şikayet beyanı ile elinde bulunan delilleri (örneğin; mesajlaşmalar, tanık beyanları, kamera görüntüleri, fotoğraflar, arama kayıtları vs.) açılan soruşturma dosyasının içeriğine dahil edilmesi için adli makamlara sunmalıdır.

5-Darp eylemi sonucu adli süreç şikâyete bağlı olması nedeniyle bu konuda süre kaçırılmaması çok önemlidir. Mağdurun fiili ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 AY içerisinde şikâyette bulunması gerekir. Aksi halde şikâyet hakkı düşecektir.

HASTANDEN ALINMIŞ DARP RAPORU resmi belge niteliğinde olup, kişinin ilgili tarih aralığında darp edildiğini ispat edecek EN ÖNEMLİ VE ETKİLİ DELİLDİR.

DARP RAPORU ALINMAMASI halinde olayın ispatı zorlaşacaktır. Ceza hukukunda ispat önemli bir husus olması nedeniyle, haklarınızı aramada zorlanabilirsiniz.

DARP EYLEMİNE MARUZ KALAN MAĞDUR, Eylemi gerçekleştiren kişiye karşı CEZA DAVASI açabileceği gibi, bu kişiye karşı KORUMA TEDBİRİ alabilir ve yaşadığı mağduriyet nedeniyle MADDİ VE MANEVİ zararlarını isteyebilir.

DARP RAPORU KAÇ GÜN İÇİNDE ALINMALIDIR?

Darp raporu almak için belirli bir süre söz konusu değildir. Yani “Darp fiilinin üzerinden şu kadar süre geçtikten sonra bu rapor alınamaz.” şeklinde bir durum söz konusu değildir. Darp edildiğini iddia eden kişi dilediği zaman darp raporunu alabilir.

DARP SONUCU DARP EDEN KİŞİYE VERİLECEK CEZA

Darp edilen tarafta oluşan zarar basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralanmalar cezası düzeyinde ise basit adam yaralama suçu oluşur. Darptan alınan cezalar bu kapsamdadır. Basit tıbbi müdahale olarak, ağrı kesici verilmesi, krem sürülmesi gibi müdahaleler örnek olarak gösterilebilir. Bu suç karşılığında ceza verilmesi için şikâyet gereklidir. Yani şikâyet olmaması halinde herhangi bir ceza alınmaz.

Mağdurun şikâyet etmesi halinde dört aydan bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Birine tokat veya yumruk atmak basit yaralama suçunu oluşturur. Kasten adam yaralamanın cezası, basit tıbbi müdahale ile zarar giderilemezse bir yıldan üç yıla kadar hapistir.

 SON OLARAK;

Darp fiilinin gerçekleşmesinden itibaren zaman kaybetmeden darp raporu alınmalı o an hastaneye gidemeyecek durumda olanlar ise darp izlerinin ortadan kaybolacağını öngörerek bu izlerin fotoğrafını (kendisini de gösterecek şekilde) çekmesi gerekmektedir.

Bazı durumalar da rapor alınmasından sonra da darp fiilinin etkileri ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Rapor alındıktan sonra vakit kaybedilmeden adli yargı süreci başlatılmalıdır. Bu sürecinde de usulüne uygun yürütülmesi çok önemlidir.

Darp raporunun alınma süreci sonraki ve dava süreci oldukça yıpratıcı bir süreçtir. Dolayısıyla darp fiili sebebiyle zaten mağdur olan kişinin psikolojik olarak tekrar tekrar mağduriyet yaşamaması için sürecin alanında uzman bir avukat  aracılığı ile yürütülmesi gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*